Valmistelut

Varmista ensin, että olet ottanut matkavakuutuksen. Tutustu sitten kohteeseen ja selvitä, mitä se tarjoaa sekä millaista valuuttaa alueella käytetään. Aloita sitten suunnittelemaan, mitä haluat tehdä matkan aikana ja mitä tarvitset mukaan:

 • Mitä haluat tehdä matkan aikana?
 • Mitä tarvitset mukaan?

Hanki matkavakuutus

Matkavakuutus on tärkeä, kun suunnitellaan lähtöä. Se antaa kattavuuden sairauksille, tapaturmille ja menetyksille. Monet vakuutustoimittajat tarjoavat eri hintaluokkia ja etuja. Valitsemalla oikeat ominaisuudet budjettiin sopivaksi, voit antaa itsellesi paremman suojan seuraavalla matkallasi.

Suositellaan, että tutustutaan eri tarjouksiin ja vertaillaan niitä. Vinkkien seuraaminen tai paikallisen agentin neuvojen ottaminen auttaa sinua valitsemaan oikean vakuutusyhtiön.

Tutustu maan virallisiin sääntöihin ja ohjeisiin

Tutustu maan määräysvallan oloihin ja säädöksiin. Tunne paikalliset viralliset rajoitukset ja säännöt. Tutustu vierailumaiden kieltalisien rajoituksiin. Tarkista, mitkä merkit, myyntiluvat ja passintodistukset ovat pakollisia. Selvitä ohjeet vaadittavien asiakirjojen hankkimiseen. Varmista kaikkien saapumista koskevat vero- ja aluehallinnon loukkaamismenettelyistorajat. Tarkista lainmukaisuus rahanvaihtoon ulkomailla. Selvitä valuuttaa paikanpalkkauksesta riippuen maasta.

 • Tutustu maan määräysvallan oloihin ja säädöksiin.
 • Tunne paikalliset viralliset rajoitukset ja säännöt.
 • Tutustu vierailumaiden kieltalisien rajoituksiin.
 • Tarkista, mitkä merkit, myyntiluvat ja passintodistukset ovat pakollisia.
 • Selvitä ohjeet vaadittavien asiakirjojen hankkimiseen.
 • Varmista kaikkien saapumista koskevat vero- ja aluehallinnon loukkaamismenettelyistorajat.
 • Tarkista lainmukaisuus rahanvaihtoon ulkomailla.
 • Selvitä valuuttaa paikanpalkkauksesta riippuen maasta.

Selvitä maan valuutta

Before travelling abroad, it is important to find out the official currency of the country. Information can be found on the website of the Ministry of Foreign Affairs or other local government and/or the central bank.

It is also advised to find out the most accepted payment methods and any restrictions and taxes related to currency devaluation or export prices. Consider purchasing a wallet-less money fund especially for investing your money, to get a steady return or a better exchange rate to get more money when returning from abroad.

Hanki oikea matkustusasiakirja

Ennen ulkomaille lähtöä, on erittäin tärkeää varmistaa, että sinulla on tarvittava matkustusasiakirja. Se täytyy vastata maan vaatimuksia. Kansainvälisillä lentokentillä, henkilöiden tulee osoittaa henkilöllisyytensä. Tämän tarkoittaa, että heidän tulee olla laillinen matka-asiakirjaluettelo.

Ennen lennon alkua, tarkista kohdemaan viisumivaatimukset. Jos tarvitset muodollisuuksia, aloita ne hyvissä ajoin. Useimmissa maissa, henkilöt arkistoidut oleskeluluvuilla tai viisumeilla voivat joutua peruuttamaan matkan, jos asianmukaista dokumentointia ei ole saatavana.

Matkapakkaus

Ensimmäisenä ulkomaanmatkalle! Pakkaa oikeat tarvikkeet ja varusteet. Älä unohda, sinun on kuljetettava kaikki itse. Valitse niin paljon kuin kuljetuseen kuljetusvälineeseen mahtuu. Onneksi matkapakkaus on suhteellisen helppoa.

Muista tarkistaa paikalliset sääolosuhteet ennen lähtöä. Muista myös muut olennaiset asiat:

 • Kuljetusvälineen koko
 • Matkatavarat
 • Oikea vaatetus
 • Tarvittavat lääkkeet ja lääkkeet
 • Vakuutukset

Tee luettelo tarvittavista asioista

Ennen ensimmäistä ulkomaanmatkaa on tärkeää tehdä luettelo tarvittavista asioista. Tarkista, että pakkaat seuraavat:

 • Ajokortti tai henkilökortti
 • Passi ja turvallisuus
 • Vastuuvahinko ja terveyssuojeluvakuutus
 • Matkavaluutta ja kansallisen valuutan kolikkoja/seteleitä
 • Omia lääkkeitä
 • Hyvin sopivat vaatteet ja jalkineet
 • Matkatavarat, kuten pyyhe, sadesuoja ja aurinkovarjo/pilottilasit
 • Elektroniikkaa (matkapuhelin, ladattava tietokone/tablet)
 • Ventilaattori hoteleissa

Muista varautua myös terveyshuollon varalta. Pakkaa reseptilääkkeesi mukaan. Ota varasuunnitelmat huomioon!

Pidä pakkaus mahdollisimman kevyenä

Kun pakkaat tavaroitasi, pidä sen kevyenä. Raskas paketti voi olla vaikea kuljettaa ja viedä tilaa muille. Vältä ylimääräistä pakkaamista. Valitse vain välttämättömimmät esineet mukaan. Käytä tuotteita, jotka antavat eliminoivan vaikutuksen. Älä purista liikaa. Kiinnitä huomiota, miten esineet on pakattu.

Valitse oikeat vaatteet

Ensimmäisenä, mieti ilmastoon ja maastoon sopivat vaatteet. Jos matkustat eksoottisiin paikkoihin, tarvitset vedenpitävän kalvon. Voisiko vuorille matkustaessa olla hyödyllistä pukeutua lämpöeristeisiin vaatteisiin? Liikuntavaatteita on hyvä ottaa mukaan.

Kun ostat ulkomaanmatkaasi varten vaatteita, huomioi materiaali. Pehmeimmillä neuloksilla tai synteettisillä materiaaleilla, voit estää kutinaa ja epämukavuutta pakkasen aikana. Kestomateriaalit imevät hikin hyvin, etkä joudu liotukseen. Sekoitiksainen materiaali on erittäin luotettava. Pitkittynyt kaulus auttaa torjumaan tuulta ja sateita.

Muista raikkaita alusvaatteita – t-paitoja erilaisilla ompeleilla sopivalla materiaalilla. Jotkin merkit suunnittelevat alusvaatteet myös aurinkovoimalla suojattaviksi auringonvalolta. Listaa vedonlyöntivinkkejäsi ja niiden mahdolliset parhaat tulokset turvallisuussyistä. Tarkista, että saat termaalisella liivillä tai siteellä sopivan hihan, miellyttävän rakenteen ja optimaalisen perustekniikan grillissä.

Varusteet

Ulkomaanmatkalle? Pelottavaa!

Tarvitset erityyppisiä varusteita. Käytännöllisiä ja toimivia, mukavia ja käytännöllisiä.

Tässä osiossa keskitytään varusteiden hankkimiseen ja pakkaamiseen jotta matka olisi mahdollisimman sujuva:

 • Varusteiden hankkiminen
 • Pakkaaminen

Valitse oikea laukku

Kun suunnittelet ensimmäistä ulkomaanmatkaasi, laukun valinta on tärkeää. Tarvikkeet ja varusteet voivat vaihdella eri matkoille ja kohteille. Valitse se laukku, joka sopii parhaiten tarpeisiisi ja seikkailuusi.

Ennen ostamista, tutki markkinoiden laukkujen malleja ja materiaaleja. Vettähylkivää ja vahvaa materiaalia suositellaan kuluneeseen säähän. Paksumpi materiaali taas bring-on-laukuihin. Aloittelijalle matkaajalle suositellaan ammattilaistyylistä kaksitoimista ‘laatikko’-laukkua.

Huomioi myös tilavuus ja muotoilu. Lisämaksutasku olisi hyvä ottaa mukaan asioiden tallentamiseksi turvallisemmin. Valitse laukku, joka tukee seikkailufantasiaasi!

Hanki tarvittavat lisävarusteet

Matkustaessa ulkomaille, on tärkeää hankkia tarvittavat lisävarusteet. Jotkut esineet, kuten laukku, tulisi pakata fiksusti ja turvallisesti. Muista kuitenkin mukaan ne tavarat, joita tarvitset matkan aikana.

Jotkin yleisimmistä varusteista:

 • Laukku: Riittävä määrä vaatteita ja pienempää omaisuutta. Voit myös hankkia erityisiä suojalaukkuja arvokkaammille tavaroille;
 • Matkatavarat itse: Muista pakata mukaasi kaikki tarpeellinen passi, viisumi ja lentoliput sekä alkuperäinen matkatapahtumien todistus;
 • Matkaevakko: Kannettava salkku hyvin turvaan liikematkan ja rahaa, elektronisia laitteita ja muita tavaroita;
 • Kulkuneuvot/ liikkuminen maasta toiseen – Tutki paikallisten julkisen liikenteen sijainti. Käytä joukkoliikennesovellustasi suunnitellessasi matkaa;
 • Elektroninen laitteisto: Akut elokuvan nauttimiseen lentokoneesta/bussista/junasta. Lisäksi laptop, viritinmuuntaja ja 220 voltin virtalaitetta varalle;
 • Vakuutuskorttipaperit – Varmista ettei unohda paperiveroa vakuutuskorttiin. Ladata vakuutusasiakirjat puhelimeesi tai tablettiisi reservena;
 • Reittiohjeet & karttoja – Osta kartta itsellesi ennen reissua ja tutki reittiohjeita retkeily/seikkailu alueille.

Ota mukaan tarvittavat lääkkeet

Ennen matkaa on tärkeää varmistaa, että kaikki tarvittavat lääkkeet on mukana. Lue pakkausseloste huolella. Tee lista medikaalisista tarvikkeista ja lääkkeistä, joita voi tarvita. Hanki reseptilääkkeet etukäteen. Varmista, että olet ottamassa laillisia ja luotettavia valmisteita. Muista oikeat annostelutarpeet ja kulkuvaiheen erityisvaatimukset. Varaa painemittari, jos tarvitset sitä ulkopuolisessa tilanteessa.

Muuta tärkeää

Matkustaa ulkomaille on ehdottomasti jännittävää! Mutta, älä unohda tehdä valmisteluja. Tässä perehdytään asioihin, jotka tulee huomioida ennen ensimmäistä matkaasi.

Tehtäviä voi olla esimerkiksi:

 • Varmistaa passi ja tarvittavat visa-asiat.
 • Muista myös tutustua määränpäähän ja lukea sen kulttuurista ja sääolosuhteista.
 • Ja, varaudu pakkaamaan oikeat asiat!

Varaudu sään muutoksiin

Ennen ensimmäistä ulkomaanmatkaasi, muista varautua sään muutoksiin. Tutki yleiset säkkilomatiedot etukäteen. Saadaksesi reaaliaikaista tietoa paikallisen sään tilanteesta, asenna matkan seurantasovellus.

Lisäksi aseta hyvissä ajoin ennakolta pidempi nukkuma- ja rentoutumisaika:

 • Näin ollen voit ottaa huomioon mahdollisimman paljon vaikutteita ja olosuhteita.
 • Varautuaksesi toivottuihin olosuhteisiin mahdollisimman pian loman alkaessa, saat hyötyä paikallisten valinnoista ja ohjauksesta.

Tarkista lentoajat ja -tiedot

Matkustamiseen liittyy paljon yksityiskohtia. Suunnitteletko ensimmäistä ulkomaanmatkaasi? Tarkista lentojen muutostiedot huolellisesti ennen matkan aloitusta. Esimerkkejä:

 • Lento- ja saapumisaikataulut
 • Varmista lentolipun ja muut matkatavarasi tiedot.

Varmista, että riittävästi aikaa saapuminen terminaaliin. Liikenne voi viivyttää turvatarkastuksiin ja lomalentueisiin.

Jos olet varannut lentoja eri lentoyhtiöltä, vahvista pidon noudetussa terminaalissa olevan vaihdolla. Anna itsellesi mahdollisuus joustavuuteen. Mikroluotto auttaa varmistamaan, ettet joudu eronneeksi aikataulusta tai seurauksin. Nämä tuotteet valmentavat sinua mennessäsi ulkomaille.

Varaa majoitus etukäteen

Ennen ensimmäistä ulkomaanmatkaasi, tämä on yksi tärkeimmistä asioista, joita sinun tulee tehdä. Majoituksen varaaminen etukäteen minimoi stressin ja aiheuttaa vähemmän ongelmia. Erityisesti suurilla vuorokausrikkaille paikkakunnille, on se ehdottomasti suositeltavaa.

Kun tiedät jo paikalle saapumispäivän, sinulla on useita vaihtoehtoja hotellin varaamiseen. Vertailusovellukset, kuten HotelsCombined, TripAdvisor ja Expedia, antavat sinulle hintatiedot. Voit myös lukea arvosteluja ja hinnoittelupolitiikkaa verkossa. Jopa vierailla kohteessa ennen varauksen tekemistä saadaksesi paremman kuvan meiningistä.

Lyhyesti sanottuna:

 • Tutki internetissä olevia hintojen vertailusovelluksia ja lue tarjontaan liittyviä tarinoita ennen varauksesi tekemistä!

Ota mukaan kartta ja kielikurssi

Ota mukaasi alueen kartta ja kielikurssi, kun matkustat ulkomaille. Kartta auttaa navigoinnissa ja paikallisten olosuhteiden tunnistamiseen. Kielikurssi auttaa oppimaan paikallisia termiä ja antamaan yhteisymmärrystuloksia.

Verkosta voit ladata sivustoja ja pdf-oppaita tehdäksesi matkaasi helpommaksi. Saatat tarvita myös matkatoverin, joka tuntee alueen ja osaa paikalliset tapakulttuurit.

Frequently Asked Questions

Q: Miten valmistaudun ensimmäiselle ulkomaanmatkalle?
A: Ensimmäisenä sinun tulee varmistaa, että sinulla on voimassa oleva matkustusasiakirja ja tarvittavat matkavakuutukset. Sitten sinun tulee tutustua saapumismääräyksiin ja -rajoituksiin maahan, johon aiot matkustaa. Seuraavaksi varmista, että sinulla on tarvittavat muutokset ja rahaa. Lopuksi voit aloittaa pakkaamisen!

Q: Mitä papereita tarvitsen ensimmäisellä ulkomaanmatkallani?
A: Ensimmäisenä tarvitset voimassa olevan matkustusasiakirjan, joka voi olla passi tai voimassa oleva henkilökortti. Tarvitset myös voimassa olevan matkavakuutuksen, joka kattaa lääketieteelliset ja omaisuusvahingot sekä muut matkan aikana voimaan tulevat lisäkulut. Lopuksi sinun tulee tutustua saapumismääräyksiin ja -rajoituksiin maahan, johon aiot matkustaa.

Q: Mitä minun kannattaa ottaa mukaan ensimmäiselle ulkomaanmatkalle?
A: Ensimmäisenä sinun kannattaa ottaa mukaan voimassa oleva matkustusasiakirja ja tarvittavat matkavakuutukset. Tarvitset myös rahaa ja muutoksia yleisiin kustannuksiin, kuten majoitus, ruoka, matkat ja muut välttämättömät kustannukset. Lisäksi sinun kannattaa ottaa mukaan kartta, jossa on tärkeitä paikkoja ja liikenneyhteyksiä, ja myös kulttuurisidonnaisia tarvikkeita, kuten kokoontaitettava sateenvarjo, juomapullo ja kartta.