Suomalaiset hyppäävät lomallaan useimmiten lentokoneeseen ja suuntavat kaukomaille, etenkin talvisaikaan esimerkiksi Thaimaahan tai Karibialle, vaikka kotimaassa olisi paljon koettavaa huomattavasti ekologisemmin ja lyhyemmällä hiilijalanjäljellä. Mielenkiintoiset kaupungit, kaunis luonto ja hauskat murteet tarjoavat kotimaanmatkailijalle runsaasti ihmeteltävää. Hieman pidemmän reissun aikana matkalainen voi syventää tietotaitoaan maantieteestä, tutustua tarkemmin seudun historiaan ja syödä erilaisia perinneruokia. Kotimaanmatkailu tarjoaa oivallisen mahdollisuuden kauempana asuvien sukulaisten luona vierailuun.

Suomi on pullollaan kesätapahtumia, joiden puitteissa voi nauttia niin musiikista, kuvataiteesta, näyttämötaiteesta, urheilusta kuin omintakeisista maailmanmestaruuskisoistakin. Festivaaleilla on merkittävä kansantaloudellinen merkitys erityisesti pienille pitäjille, joissa yrittäjät voivat netota parin päivän aikana valtaosan koko kesän myyntivoitosta.

Jokainen käytetty euro piristää alueen elinkeinoelämää

Sukulaisten moikkaamisen ja paikallisiin perinneruokiin tutustumisen ohella kotimaanmatkailu elvyttää omalta osaltaan Suomen talouselämää. Viimeisen kymmenen vuoden aikana jyllännyt talouskriisi on jättänyt jälkensä yhteiskuntaan ja elinkeinoelämään. Tämä pitkittynyt lamakausi vaikuttaa edelleen erityisesti ravintola- ja majoitusalaan, sillä taloudellisesti haasteellisina aikoina kuluttajat säästävät ensimmäisenä ulkona syömisen kaltaisista, ylimääräisiksi luokitelluista menoista.

Jokaisella eurolla, jonka matkailija jättää paikallisen yksityisyrittäjän ravintolaan tai hotelliin, on siis tärkeä merkitys. Siitä osa menee paikalliselle maataloustuottajalle, työntekijälle sekä luonnollisesti hippunen verotuloina valtiolle. Kerrannaisvaikutukset ovat suuret ja pienelläkin summalla voi saada aikaan paljon hyvää.

Pienyrittäjät tuovat piristävää vaihtelua Suomen ravintola- ja vähittäiskauppaketjuihin ja yksityisyrittäjien tukeminen on erityisen tärkeää pienillä paikkakunnilla, jotka kärsivät tappiollisesta muuttoliikkeestä. Valitettavan monen pienemmän kunnan keskustat ovat täynnä tyhjiä liikekiinteistöjä, koska yrittäminen haja-asutus- ja muuttotappioalueilla ei ole yksinkertaisesti kannattavaa. Matkailijan euro voi etenkin syrjäseuduilla tulla suurempaan tarpeeseen, kuin tämä voisi edes kuvitella.

Ekologisuus tukee lähimatkailua

Innokkaimmatkin ekointoilijat unohtavat matkakärpäsen purressa, kuinka saastuttavaa ja ympäristöä kuormittavaa lentomatkailu on. Lentoyhtiöt ovat panostaneet pienipäästöiseen kalustoon, mutta muutos ei ole yksittäisen matkailijan kohdalla merkittävä.

Väli-Amerikkaan tai Aasiaan lentäminen vastaa melkein kolmen vuoden työmatka-autoilua, mikä kertoo karua kieltään lentokoneiden jättipäästöistä. Toisaalta moni lentomatkustaja välttää yksityisautoilua ja käyttää ainoastaan julkisia liikennevälineitä, mikä omalta osaltaan tasapainottaa hiilijalanjäljen pituutta. Mikäli arkielämässään tulee ekologisia, luontoa säästäviä valintoja, on kuitenkin hieman omituista lentää joogaretriittiin Aasiaan.

Ympäristöstä huolehtiva ihminen lomailee kotimaassaan, ja kattavan raide- ja bussiverkoston ansiosta paikasta toiseen liikkuminen onnistuu kätevästi myös julkisilla liikennevälineillä. Vaikka erityisesti junalla matkustaminen on suuremman perheen kohdalla melko tyyris matkustusmuoto, voi hyvissä ajoin ostetut liput saada roimalla alennuksella.

Lappi saa matkailijan lumoihinsa

Vaikka monet suomalaiset pitävät maatamme suoranaisena itsestäänselvyytenä, on se pullollaan eksoottisia kohteita ja maailmanlaajuisessa mittakaavassa ainutlaatuista nähtävää. Suomen ehdottomiin vetonauloihin ja matkailuvaltteihin lukeutuu harvinaisen puhdas luonto, josta monessa Euroopankin maassa saa vain haaveilla.

Koskemattomia, luonnonkauniita metsä- ja järvimaisemia löytyy ympäri Suomen, mutta yksi maamme ehdottomista suosikkikohteista on Lappi. Pohjoiseen rakennetaan uusia luksushotelleja ja keskitasoisia ketjuhotelleja vastaamaan kaikenkokoisten matkabudjettien tarpeisiin.

Niin suomalaiset kuin ulkomaalaiset matkailijat suuntaavat Lappiin ihastelemaan vitivalkoista lunta, ihmettelemään avaria maisemia ja katselemaan harvinaisia revontulia. Lukuisat turistit ovat valmiita kuluttamaan sievoisen summan päästäkseen viettämään yönsä lasisessa iglussa, jonka katon lävitse voi ihastella tummaa tähtitaivasta ja sillä esiintyvää värileikkiä. Revontulien suosion taustalla on niiden kauneuden lisäksi myös symbolinen merkitys. Muutamissa aasialaisissa kulttuureissa revontulien uskotaan parantavan hedelmällisyyttä, joten erityisesti lapsista haaveilevat toivovat näkevänsä lomallaan revontulia. Lappi houkuttelee turisteja ympäri maailmaa, vuosi vuodelta enemmän myös Latinalaisesta Amerikasta.

Revontulet eivät suinkaan ole ainoa Lapin matkailuvaltti, vaan vierailijat voivat ottaa ilon irti eri sävyjä hehkuvasta ruskasta ja kesän yöttömästä yöstä. Eikä pidä unohtaa Rovaniemen ylpeyttä Santaparkia, jossa on mahdollisuus istahtaa pukin polvelle tai silitellä joulupukin poroja. Lappi on täynnä taikaa, joka saa vanhankin nuortumaan. Kesällä monen matkaajan kohteena on Sodankylän elokuvafestivaali, jota on järjestetty jo vuodesta 1986 lähtien. Eksoottinen filmifestivaali kerää yleisöä ympäri maailmaa, ja elokuvien ohella ihastellaan yötöntä yötä.

Onko Suomessa matkailu kallista?

Vaikka maamme lukeutuu hintatasoltaan Euroopan kalleimpiin, voi kotimaassa matkailla huolellisen suunnittelun avulla melko edullisesti. Hyvissä ajoin varaamalla ja mahdolliset tarjous- ja kampanjahinnat hyödyntämällä on mahdollista säästää merkittäviä summia.

Majoituksesta on mahdollista nipistää viettämällä yönsä esimerkiksi kaukaisemman sukulaisen nurkissa tai tuttujen luona. Mikäli kuitenkin haluaa nauttia itsenäisyydestä, voi kesäaikaan majoittua edullisesti esimerkiksi leirintäalueiden telttapaikoilla. Myös erä- ja retkeilymajat tarjoavat kukkarolle kaupunkihotelleja ystävällisemmän vaihtoehdon.

Kuten majoituksessa myös ruokailuissa on mahdollista säästää. Edullisin vaihtoehto on ostaa raaka-aineet ruokakaupasta ja valmistaa ateriat itse esimerkiksi retkikeittimellä. Retkeilymajoissa ja leirintäalueilla on yleensä keittomahdollisuus, jolloin esimerkiksi aamiaisen voi nauttia varsin pienin kustannuksin. Mikäli matkailee yksin, ei ruokakustannuksiin uppoa hirvittäviä summia, vaikka söisikin ulkona, mutta esimerkiksi nelihenkisellä perheellä kuluu edulliseenkin lounasbuffettiin useampi kymppi.

Jos lomamatkansa aikana majoittuu hotellissa, jonka hinnoittelu sisältää aamiaisen, on viisainta syödä aamiaisella tukevasti, jolloin pelkän brunssin voimilla pärjää pitkälle päivään. Tuolloin lounaan ja päivällisen voi korvata yhdellä myöhään iltapäivällä syödyllä aterialla, ja pärjätä lisäksi esimerkiksi ruokakaupan paistopisteestä hankituilla tuotteilla.

Koska raha-asioiden ylenpalttinen murehdinta ei sovi lomamatkan rentoon tunnelmaan alkuunkaan, on viisainta säästää lomaa varten rahaa hyvissä ajoin. Jo muutamasta kympistä kuussa kasvaa äkkiä merkittävä summa, jolla kattaa esimerkiksi lomamatkan aikaiset ravintolakulut. Huolellisen suunnittelun avulla voi säästää pitkän pennin, sillä esimerkiksi erilaisille sähköpostituslistoille liittyminen ja kuponkikoodit tuovat mukanaan huimia tarjouksia.

Kotimaanmatkailu tarjoaa vaihtoehtoja kaikenkokoisille budjeteille ja mikä parasta, kauniissa maassamme riittää runsaasti nähtävää. Suomi on kesätapahtumien luvattu maa, ja lähes jokaisessa pitäjässä järjestetään lyhyen, mutta sitäkin kauniimman suven, aikana jos jonkinlaisia festivaaleja.